Esélyegyenlőségi szabályok

 A következőkben az esélyegyenlőségi szabályokat szeretném összeszedni.



1. Kezdő szabály

Első körben a kezdő játékos nem húzhat lapot a húzás fázisban. Elvileg ez csak versenyen kötelező, de mindig használjuk ezt a szabályt! Pont.

2.  Idézés szabály

Ha az ellenfél kezdte a játszmát, a 2. körtől kezdve azoknak a lapoknak, amelyeknek csak varázspont van az alap idézési költségében alap idézési költsége 1-gyel kevesebb (lecsökkenhet így 0-ra is). Az idézés szabályt egy meccsben csak egyszer használhatod. 2023-tól kiadott lapoknál megy ez így...

Korábban erre külön ikon volt, ez lassan kimegy a divatból...


3. Védekezés ikon


Ha egy lapon ez az ikon szerepel, akkor a lap ún. „védekezés lap”.
Védekezésből történő lapkijátszás. Ha az ellenfél kezdte a játszmát, akkor a védekezés lap az ellenfél első körében kézből ingyen kijátszható. Ezt védekezésből történő lapkijátszásának nevezzük.
Egyazon játékos védekezésből maximum annyi lapot játszhat ki, ahány lapot az ellenfele az első körében kijátszott.

A védekezés lap a laptípusától és altípusától függetlenül – akkor is, ha ez a szövegében kifejezetten nem szerepel – védekezésből kijátszható az ellenfél első körének fő fázisában, ha a játszmát az ellenfél kezdte.


4. Íratlan szabályok

Itt olyasmiket írok le amelyek ugyan nincsenek Kódexbe vésve, de a kölcsönös tisztelet alapelvéből indul ki. A tapasztaltabb játékosok segítsék a kezdőket. Tudás átadással, lapokkal, és hogy méltósággal tudjanak veszíteni. A tévesztéseiket engedjük visszavonni és a helyes számára előnyösebb játékmenetet lejátszani. Mi dicsőség van abban, ha legyőzzük? Semmi. Aki dicsőséget szeretne, az jöjjön legyőzni a klub "vezetőt", azaz engem. :) Lehet egyébként, hogy nem is lesz olyan nehéz dolga, én is kezdő vagyok. Nem csak a kezdőbekkel szemben, hanem az egyben fiatalabbakkal vagy éppen az idősebb, nagyszülő korú játékosokkal szemben is alkalmazzuk ezt a hozzáállást. Annak csak örülni lehet, ha minden korosztály és mindkét nem meri és tudja képviseltetni magát az alkalmainkon.

Éppen ezért szívesen lássunk kísérő családtagokat is, Apa, Anya, tesó, osztálytársak, sőt hívogassuk is őket, jöjjenek el közénk kipróbálni a játékot! Van aki gyorsabban tanul, van aki lassabban, de mindenki meg tudja tanulni ennek a strsatégiai kártyajátéknak a menetét.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A HKK Odüsszeusza

Ó mifóliazéria ...

JÁTÉKOS TOBORZÓ! - Veszprémi Farkasok HKK Társaság