Ó mifóliazéria ...

 Jöjjön egy kis független fólia teszt! Talán még többen emlékeznek erre a sóhajra: "Ó Mizéria, Donna Klára!" Már elég sok fóliát kipróbáltam, s most megosztom veletek szubjektív tapasztalataimat. Olyan ez, mint mikor Pampallini a Kaffogó hebrenccsel kerül szembe. Nem fizetett hirdetést láttok, különböző webboltokból származnak a kiegészítők. Számomra a kopásállóság, tapadás és a szín mellett a legfontosabb a méret. Remélem a képeken jól látható lesz a különböző típusok közti különbség.

Az első fólia amit verseny miatt vásároltunk a lányommal egy Dragon Shield volt. 63x88 méretben sikerült beszerezni és a méret problémával azonnal szembesültünk. Egy szombathelyi egyszínű káosz versenyre készültünk, azaz bármely kiadású lapokból álló paklit raktunk össze. Az első képen látható, hogy a tükördimenziós lapokkal meggyűlt a bajunk, ezeket úgy kellett beleerőltetni a fóliába. Korábban többféle nyomdából származó kiadások jelentek meg, bár erről nincs pontos információm, de magyar és belgiumi nyomdákból, ha jól tudom. A magyar lapok szélesebbek, még a 11. kiadás utánnyomásánál is kijön ez a probléma.

Mivel ezzel a csomaggal rútul jártunk, a következő próbálkozásunk a kiadó által is forgalmazott Gamegenic fólia volt. Ez elvileg nagyobb méret, 66x91. Így nem is nagyon értettem, amikor ebbe is ugyanúgy beleszorul a magyar kiadású lap, ahogy az látszik az alfás (korábbi) és a 11. kiadású lapoknál. Ez már komolyabb csalódás volt, mivel arra számítottunk, hogy ez a méret megfelelő lesz. Vélhetően a magyar nyomda lapméret tűrései kevésbé szigorúak, 1 mm ide vagy oda ugye nem számít. 

Egyébként az első versenyfóliák beszerzése előtt a legalapabb olcsó fóliával kezdtünk, amely a szombathelyi versenyen nekem összetapadt, sikerült két lapot egy húzással felhúznom, csak jó fej volt az ellenfelem és nem kért óvást ez miatt. A dragont a lányom használta. A tapadós fólia keverése is rettenetes, szóval ezt dobtuk. Nem tudom másnak milyen tapasztalata van, de a Dragon Shieldnél keverésnél először szanaszét repültek a lapok, és ezt a pakli is állásában meg tudta tenni, ha meglökődött az asztal, az egész eldőlt.

A Gamegenic számomra jobban keverhető, nem csúszik szét olyan könnyen, de ha ki akarom venni a deckboxból szeret szanaszét csúszni. Viszont, mivel én a káosz formátumot, KÖKI gyakori-nem gyakori illetve alfa versenyformátumot kedvelem, és itt még sokáig a kedvenc magyar nyomtatású lapjaim velem maradhatnak, a lapok beleerőltetése a fóliába nagyon zavart. De, ha csak a követő, szabálylap, token használatot nézzük, akkor is rengeteg túlméretes lap jön szembe a standard kártyavédő fóliáknál. 


Kipróbáltam egy Katana fóliát, ez nagyon tetszett, de a méret (66x91) nem volt még mindig ok. Most lehet mondani, hogy vegyél nagyobbat pajti, de azért a forgalmazóknál olyat nehéz találni. Főleg, mert egyébként HKK forgalmazóknál kerestem elsődlegesen.



 Végül, helyben a lakóhelyemhez közel sikerült olyat találni ami jó lett, egy Ultra-PRO fóliát, aminek jó a mérete mindkét lapmérethez.



Nem tudom, hogy másnak okozott-e hasonló kálváriát ez a látszólag pitiáner probléma, de azért ritka lapokat nem szeret az ember beletuszakolni a fóliába, mert sérülhetnek. Az Ultra-PRO-nak mm-ben a mérete 66,675x92,075. És egyelőre teljesen tökéletes.

Ha tetszett a cikk kérlek kövessétek be a facebook oldalunkat: 


Köszönettel, Farkas módra










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A HKK Odüsszeusza

JÁTÉKOS TOBORZÓ! - Veszprémi Farkasok HKK Társaság