Melyik fázis?

A HKK-ban a körök fázisokra vannak osztva. A legmegrázóbb élmény, ha mellényúlunk a harci fázis lehet, ezért érdemes ennek működését részletezni.

  1. előkészítő fázis
  2. húzás fázis
  3. fő fázis
  4. csere fázis
  5. harci fázis
  6. fő fázis (folytatása)
  7. gyógyulási fázis
  8. kör vége fázis

Harci fázis

Ez a fázis több részfázisból áll. Én nagyon nem szeretem a fázis szót, mindig a feszültség alatti villanyszerelés jut róla eszembe. Szóval én inkább innentől a szakasz szót fogom használni. Tehát a kör harci szakasza alábbi részszakaszokból áll:

  1. A támadók kijelölése részfázis
  2. A harci képességek használata részfázis
  3. Ütés részfázis

A támadók kijelölése részfázis

Nem kötelező támadót kijelölni, azaz támadni. Egy vagy több lényedet kijelölheted, hogy az ellenfél őrposztjában lévő lényét (1 védőt max. 2 támadó rohamozhat meg, ha egyéb lap képessége másként nem mondja), ha lefoglaltad ezzel a védő őrposztjának lényét vagy lényeit. Ha a védőt 2 lény üti, akkor ebben a szakaszban el kell döntenie a védőnek, hogy melyik lényedre üt vissza.
A fenmaradó lényeiddel támadhatod az ellenfél tartalékjában lévő építményeket. Passzív építményt is rombolhatsz így. A sima, illetve mágikus ütés, támadás itt is érvényes. Valamint támadhatod közvetlenül az ellenfelet is (ÉP sebzés). Ha kijelölted a támadókat, azt már nem vonhatod vissza, tehát megfontolt döntést hozz!

A harci képességek használata részfázis

A mostani kiadású "új nemzedékes" lapokon nem jellemző a harci képesség (sajnos). Teszek ide egy mintát, hogy az milyen:


A direkt sebző harci képesség költségenként (ha nincs említve más akkor VP)  1 ÉP sebzést okoz. Ezeket a cselekvéseket a támadó és a védő felváltva jelentik be, de egyszerre fog létrejönni. A már itt 0-ra sebződő lények, esetleg építmények leesnek az asztalról, de azonnali életmentő cselekvéssel gyógyíthatóak.

 Ütés részfázis

"Ha a támadó vagy védekező lény ellenfele még a harci képességek használata, illetve az ütés részfázisok előtt kikerül a játékból, akkor a választott ellenfele nélkül maradt lény a harci fázis további részében már nem vesz részt a harcban." 

Ezt követően a sebzéseket az egymás számára korábban kijelölt lények fenti kivétellel elszenvedik.

"Aztán jönnek az ütéshez kapcsolódó automatikus képességek, az ezekre kijátszható reakciók (és ezekre kijátszott reakciók); majd ezek után az életmentő cselekvések, illetve ezekre kijátszható reakciók (és ezekre kijátszott reakciók)."

Ha vége a lehetőségeknek, a 0-ra sebződött és fel nem gyógyult lények illetve építmények mennek a gyűjtőbe, SZK-t az ellenfelek nyeri ki a lényekből. A saját lényedből nem te kapod.

A harci fázis jól átgondolt stratégiával döntő jelentőségű lehet a győzelem szempontjából. A profi versenykategóriájú játékosok a lényes paklikat lenézik, gyengének tartják. A szinte már passziánszozó, speciális kombinációkra épülő pakliösszeállításokra esküsznek, s nem a harci fázisban aratnak győzelmet, hanem egyéb képességekkel, hatásokkal sebeznek, vagy alternatív győzelmi lapokkal törnek a bajnoki címre. Véleményem szerint méltatlan ez a mellőzés, van lehetőség hagyományos küzdelemmel jó eséllyel nyerni. Akkor lehet jól begyakorolni a harci szakasz stratégiáját, ha kellő mennyiségű lénnyel mehetsz ki az őrposztba, illetve növeled az őrposzt méretét. Ha láthatatlanságra apellálsz, az olyan, mint az automata sebváltó a kocsiban. 

Innen jelzem aki olvassa, hogy összesen 40 olyan lap van ami látja a láthatatlant, de ez mind 3 évnél korábbi kiadású. Tehát új nemzedékben nincs olyan lap ami látja a láthatatlant. Ezzel ellentétben 195 féle lény lap láthatatlan, és további rengeteg ami láthatatlanságot ad. Új nemzedékben is van 29 ilyen kártyalap. Nem a láthatatlanság ellen vagyok, nehogy ez is törölve legyen (!)... De elférne néhány őrposztba való lény a láthatatlanság látása képességgel. Természetesen adhatna ilyen képességet, bűbáj, tárgy, stb.

Remélem hasznos volt az összefoglalóm, ha valaki hibás játékszabály értelmezést talál benne kérem jelezze.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A HKK Odüsszeusza

Ó mifóliazéria ...

JÁTÉKOS TOBORZÓ! - Veszprémi Farkasok HKK Társaság